17 Nisan 2010 Cumartesi

Yaratıcı Özgeçmiş (Creative CV)

     Değişen ve gelişen bir dünya da yaşıyoruz. Yıllar geçtikçe teknolojinin gelişmesiyle beraber hiçbir şey eski halini koruyamıyor ve yeni yapılara bürünüyor. Peki, durum böyleyken neden iş başvurusu için hazırlanan özgeçmişler hala beyaz bir A4 kâğıdından ibaret? E özgeçmiş bu amacı belli, içeriği önemli dediğinizi duyar gibiyim. Ama bence işler hiç de öyle değil. En azından bu madalyonun sadece bir tarafını kapsıyor.


     Görselliğin hayatımızda ne kadar önemli bir yeri olduğunu artık bilmeyen yoktur sanıyorum. Görsellik fark yaratmak ve aynı olan rakiplerin arasından sıyrılmak için kullanılabilecek en büyük silah. İş başvurularında da dış görünüm olarak diğerleriyle aynı olan özgeçmişlerin arasından, yaratıcılıkla sıyrılıp değerlendiren kişinin farkındalık alanına usulca sızabilirsiniz. Böylece içeriği hakkında iddialı olduğunuz özgeçmişinizin diğerlerinden farklı bir gözle okunmasını ve unutulmamasını sağlayabilirsiniz.

     Bence bu bütün sektörlerde kullanılabilecek ve kesinlikle artı sağlayacak bir şey ama özellikle yaratıcılıkla alakalı mesleklerde artık kesinlikle atlanmaması gereken ve önem taşıyan bir ayrıntı.

     Kendim için hazırladığım iki yaratıcı özgeçmiş örneğini sizlerle paylaşmak istiyorum.



     Poker oynayanlar Royal Flush’ın ne olduğunu iyi bilirler. Pokerde eliniz bu şekilde diziliyse çok şanslısınız demektir. Ben de bu özgeçmişte reklam sektörünü poker oyununa benzettim. Bu oyunda elimin iyi olduğunu, bu işi hakkıyla yapabilecek beceriye sahip olduğumu vurgulamak istedim. Hem tasarıma uyum sağlamadığı için hem de gizem katabilmek için kendi resmimi kullanmadım. Fonda çuha rengi kullanmayı düşündüm ama siyah fon üzerine beyaz yazı kullandım çünkü böyle daha asil durduğuna karar verdim.



     Diğer özgeçmişimde ise post it leri kullandım.

     Bu küçük yapışkanlı kağıtlar çoğumuzun en büyük kurtarıcıları. En azından benim için öyle. Unutmamamız gereken şeyleri not alıp gözümüzün önüne yapıştırıyoruz. Dikkat çeken renkleri gözümüze çarpıyor. Burada da hayatımın evrelerini küçük notlar halinde yazıp renkli bir özgeçmiş oluşturmak ve tabiri caizse değerlendiren kişinin gözüne sokmak istedim.
    
     Siz de kendinize, kişiliğinize, mesleğinize uygun fikirler bulup yaratıcı özgeçmişler oluşturabilirsiniz. Farkı fark etmek herkesin harcı olmasa da bence bunu başarabilen biri tarafından farkedilmek güzel olur. Sizce ?

1 yorum:

yuje dedi ki...

http://cvilcem.com/

Yorum Gönder